huis

De meeste huishoudens kiezen voor de hulp van een onafhankelijke hypotheekadviseur, op het moment dat zij een huis kopen. Bij het afsluiten van een hypotheek dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrente, de mogelijkheid om boetevrij versneld af te lossen, een automatische verlaging van de rente bij de sprong naar een andere risicoklasse, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over dergelijke aspecten. Zo kun je voorafgaand aan een gesprek met de hypotheekadviseur alvast enig onderzoek doen. Het maakt dat je goed voorbereid aan het gesprek begint. 

Hypotheekrente bij verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken

Is de ABN Amro hypotheekrente momenteel het laagst? Biedt de Rabobank wellicht een gunstige hypotheekrente? Kun je het beste voor een hypotheek bij ING kiezen? Op de websites van dergelijke hypotheekverstrekkers vind je vaak een handig overzicht met de hypotheekrente die je bij verschillende rentevaste periodes en risicoklassen betaalt. Des te lager de risicoklasse waarbinnen je valt, des te lager zal de hypotheekrente ook zijn. Sommige hypotheekverstrekkers bieden een korting op de hypotheekrente aan, wanneer gekozen wordt voor een woning met een groen energielabel. 

Voorwaarden van een hypotheekverstrekker beoordelen

Kijk niet alleen naar de hypotheekrente bij het vergelijken van hypotheekverstrekkers. Let ook op de voorwaarden die gesteld worden aan de aflossing van de hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers zullen de rente automatisch aanpassen, wanneer je in een lagere risicoklasse valt. Doet een hypotheekverstrekker dit niet automatisch, dan zal je dit zelf aan moeten vragen. Ook verschilt het bedrag per hypotheekverstrekker, dat je jaarlijks boetevrij versneld af kunt lossen. Bij een erfenis kan het interessant zijn om een groot deel hiervan in de woning te stoppen. Zo betaal je uiteindelijk minder rente! Dit is echter niet interessant, wanneer je jaarlijks maar een klein bedrag boetevrij mag aflossen. 

Doorlooptijd vergelijken bij hypotheekaanvragen

Mogelijk wil je op zeer korte termijn weten, of je de financiering voor een nieuwe woning rond kunt krijgen. In dat geval is het verstandig om rekening te houden met de doorlooptijd bij een hypotheekaanvraag. Bij sommige hypotheekverstrekkers duurt dit niet veel langer dan een week. Daar waar het proces bij andere partijen meerdere weken kan duren. Er zijn verschillende websites waarop je de actuele doorlooptijd van een hypotheekaanvraag kunt bekijken.

Het makkelijkst is het vergelijken van verschillende hypotheekverstrekkers met de hulp van een adviseur. De adviseur wijst je op de punten die voor jou van belang zijn en helpt je een weloverwogen keuze te maken.

Categories:

Tags:

Comments are closed