kredietverzekering

In de ideale wereld groeien de bomen tot in de hemel. Als ondernemer zit je in de ideale wereld nooit om klanten verlegen. En al die klanten vertonen een voorbeeldig betalingsgedrag. Helaas bestaat de ideale wereld niet en zijn wanbetalers aan de orde van de dag. Soms vanuit opzet, vaak ook vanuit overmacht. Als je klant failliet gaat is de fiscus over het algemeen de eerste schuldeiser die dan op de stoep staat. Als je geluk hebt, blijft er nog wat geld over om jouw vordering mee te kunnen vereffenen. Maar vaak is dat niet zo. Je verliest daardoor omzet en dus ook investeringskapitaal. Met een zakelijke kredietverzekering kun je dit probleem voorkomen.

Elke situatie is anders

Het ene bedrijf is het andere niet. De omzetten verschillen, de marges eveneens. Maar ook de hoeveelheid klanten kan sterk variëren. Er zijn bedrijven die slechts met enkele tientallen klanten zaken doen. Andere bedrijven hebben duizenden of zelfs miljoenen klanten. Het ene bedrijf is gevoeliger voor het uitblijven van een betaling dan het andere. Maar voor alle bedrijven geldt dat elke euro er één is. Als ondernemer zul je de afweging moeten maken in hoeverre een kredietverzekering relevant voor je is. Heb je regelmatig slapeloze nachten omdat je nog steeds wacht op een grote betaling? Dan is het tijd om in actie te komen, want slapeloze nachten zijn echt niet meer nodig.

  • Zijn de zorgen met betrekking tot onbetaalde facturen met name gericht op één specifieke klant, dan kun je alleen de omzet van die ene klant verzekeren.
  • Gaat het om meerdere onbetaalde facturen in het algemeen, zonder dat er een bepaalde rode draad in te herkennen valt, dan kun je ook de gehele omzet verzekeren.
  • Doe je zaken met bepaalde landen waarbij je twijfels hebt over de kredietwaardigheid van de afnemers, dan zijn er ook opties om de omzet naar specifieke landen te verzekeren.

Niet in elke situatie kan deze optie je verder helpen. Een kredietverzekeraar dekt namelijk niet de schade die je lijdt wanneer een klant opzettelijk niet betaalt of wanneer hij fraudeert. In dat geval zou je beter af zijn met bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering. Maar zodra er sprake is van een overmachtsituatie, waardoor jouw klant simpelweg niet meer in staat is om te betalen, is de kredietverzekering beslist een te overwegen optie die je liquide positie gegarandeerd stabiel houdt.

Categories:

Tags:

Comments are closed