Misschien heb je al vaker overwogen om CBD-olie te gaan gebruiken. Of wellicht ben je daar al enige tijd geleden mee gestart. Als je ervoor kiest om dergelijke producten op reguliere basis te gaan gebruiken, kunnen de kosten hiervoor in sommige gevallen een obstakel vormen. Het zou dan fijn zijn als zorgverzekeraars deze kosten zouden vergoeden. Maar doen ze dat ook? Het korte antwoord luidt ‘nee’, maar er valt natuurlijk wel wat meer over te zeggen.

CBD-olie steeds populairder

Sinds 2013 is het gebruik van CBD-olie flink gestegen. De reden voor het steeds populairder worden van dit middel is het feit dat veel mensen er positieve verhalen over hebben gedeeld. Zo zou CBD-olie een probaat middel zijn bij het voorkomen van epileptische aanvallen, wordt het vaak geassocieerd met pijnverlichting en gebruiken veel mensen het om slaapproblemen en stress tegen te gaan. Je zou dus zeggen dat de krachtige werking van CBD-olie ruimschoots bewezen is en dat zorgverzekeraars het graag zouden willen vergoeden. Het tegendeel lijkt waar te zijn. Ondanks het feit dat er tegenwoordig betaalbare CBD-olie van topkwaliteit verkrijgbaar is, willen de zorgverzekeraars er niet aan. Sterker nog, ze hebben de klok in dat opzicht juist teruggedraaid.

Niet in het zorgpakket

Tot 2016 werd medicinale cannabis door zorgverzekeraars vergoed. Ook CBD-olie valt onder deze categorie en dus konden de kosten ervan worden gedeclareerd. In dat jaar werd echter de zorgverzekeringswet aangepast en werd medicinale cannabis eruit gehaald. De reden hiervoor kunnen we vinden in het feit dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn voor de geneeskrachtige werking van CBD-olie. De positieve verhalen van duizenden gebruikers tellen kennelijk niet mee. Een bittere pil voor iedereen die baat heeft bij het gebruik van CBD-olie, het blijft voorlopig wachten op de dag dat het beleid hierin wordt aangepast. Naarmate er meer positieve verhalen komen en ook meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, zal die dag sneller aanbreken.

CBD-olie als aftrekpost

In bepaalde situaties is het mogelijk om de kosten voor CBD-olie als aftrekpost op te nemen in de aangifte voor de inkomstenbelasting. Dit kan alleen wanneer het gebruik van CBD-olie door een arts is voorgeschreven of wanneer een paramedicus het voorschrijft en je daarheen bent verwezen door een arts. Je kunt de aanschaf van CBD-olie dan als zorgkosten opvoeren en het bedrag dat hiermee gemoeid is, wordt in mindering gebracht op je inkomen, waardoor je minder belasting betaalt.

Categories:

Tags:

No responses yet

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *