Voordat je kunt gaan kijken naar een koopwoning is het vinden van een goede hypotheekadviseur noodzakelijk, je zult immers moeten weten welk hypotheekbedrag jij tot je beschikking kunt hebben. Maar hoe berekent zo’n hypotheekadviseur dit voor jou, wat komt erbij kijken en wat moet je meebrengen tijdens het gesprek? Hoe verloopt de afwikkeling en wat betekent het om een onafhankelijke hypotheekadviseur in de arm te nemen? In dit artikel doorlopen we dit proces met jou; vind een hypotheekadviseur die voor jouw omstandigheden de best passende hypotheek voorlegt.

Waarom een onafhankelijke hypotheekadviseur?

Hypotheekadviseurs ontvangen al per 2013 geen provisie meer op de afsluiting van een nieuwe hypotheek. Wat merk jij hiervan als klant? Niet langer worden de kosten voor de bemiddeling ‘verstopt’, maar tref je een duidelijk overzicht van wat de hypotheek afsluiten jou kost. Gemiddeld bedraagt het proces om een hypotheek af te sluiten tussen de 1500 en 3000 euro. Klop jij bij de bank aan, dan biedt de bank in negen van de tien gevallen een hypotheek aan uit het eigen aanbod. Op deze wijze houd je als klant weinig keuze over en weet je niet of je voor jou de beste hypotheek kiest. De onafhankelijke hypotheekadviseur neemt met jou verschillende aanbieders door, zodat er echt wat te kiezen valt.

Hypotheek aanvragen? Zo verloopt het proces

Je zoekt een hypotheekadviseur online, of je vraagt via via om je heen wie goede ervaringen heeft. Op het moment dat je een afspraak hebt gemaakt met een hypotheekadviseur is het handig om de volgende zaken mee te brengen:

  • Salarisstrook, eventueel je (vaste) contract
  • Bankafschrift, overzicht inkomsten / uitgaven
  • Eventuele lopende aflossingen (van je mobiel tot een lening)
  • Overzicht/ afschrift eigen geld, spaarrekening

Het is voor een hypotheekadviseur belangrijk om een compleet financieel beeld van jou te krijgen. Wat zijn je inkomsten? Heb je een vaste baan? Beschik je over eigen geld? Zijn er schulden? Alleen aan de hand van een reëel, compleet financieel beeld kan de hypotheekadviseur voor jou berekenen voor welk hypotheekbedrag jij in aanmerking komt.

Is het bedrag niet zoals je gehoopt had?

Indien het hypotheekbedrag lager uitvalt dan jij voor ogen had, wordt de zoektocht naar een nieuwe woning ineens beperkter. Wat kun je doen om toch een ruimere hypotheek ter beschikking te krijgen? In dat geval kun je proberen via familie, je ouders, of broers of zussen, samen een hypotheek af te sluiten.

Woning aankoopproces

Nu je weet welk bedrag je ter beschikking hebt kun je gaan zoeken naar een woning. Ben jij zo fortuinlijk een woning te hebben gevonden binnen jouw (of jullie) budget dan neem je (indien mogelijk) een optie op de woning. Loopt dat proces eenmaal, dan moet je snel het e.e.a. in werking zetten, zoals het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring bijvoorbeeld, je zult immers binnen 3 werkdagen moeten aangeven of je de woning wilt kopen of niet. Wil jij de woning kopen, dan kun je ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract, waarvan het verkrijgen van een financiering de voornaamste is.

Categories:

Tags:

No responses yet

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *