Autoverzekering

Wanneer je in Nederland de openbare weg betreedt, moet je auto verzekerd zijn. Mocht je de auto alleen gebruiken op privéterrein, dan is de verzekering voor je auto niet verplicht. Een autoverzekering afsluiten doe je tegenwoordig snel en eenvoudig online. Er zijn hierbij een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Vergelijk bijvoorbeeld eerst verschillende soorten autoverzekeringen met elkaar. Bekijk vervolgens de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars en zoek vervolgens de goedkoopste autoverzekering met de meest gunstige voorwaarden. Op deze pagina lees je meer over het vinden van een autoverzekering die bij jouw auto past! 

Verschillende soorten autoverzekeringen vergelijken

Het vinden van de beste autoverzekering begint met het vergelijken van de mogelijkheden. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten verzekeringen, namelijk: een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco en een WA-verzekering met volledig casco. Deze laatste verzekering voor een auto wordt ook wel Allrisk autoverzekering genoemd. Dit type verzekering biedt de meest uitgebreide dekking voor je auto.

Bij een WA-verzekering voor de auto wordt normaliter enkel schade aan andermans voertuig vergoed. Denk aan een beschadigde laklaag, een forse deuk of schade aan de ruit. Iedere vorm van schade aan je eigen auto zal niet vergoed worden vanuit de WA-verzekering. Dit geldt niet alleen voor schade bij een ongeluk, maar bijvoorbeeld ook bij schade door een brand, door een inbraak, enzovoorts.

Vergoeding bij autoverzekering met (beperkt) casco

In het geval van een WA-verzekering met beperkt casco wordt veel van deze schade aan je eigen voertuig wel vergoed. Denk aan ruitschade, schade door een brand, storm of andere natuurverschijnselen en schade door diefstal. Heb je een aanrijding veroorzaakt of is er sprake van vandalisme? In dat geval dekt een WA-verzekering met beperkt casco de schade niet.

Heb je een All Risk autoverzekering afgesloten? Hierbij wordt iedere vorm van schade vergoed door de verzekeraar. Ook schade als gevolg van een aanrijding die je zelf veroorzaakt hebt, of schade als gevolg van vandalisme. 

Aanvullende verzekeringen voor je auto

Naast de dekking die een WA-verzekering voor je auto je biedt, kun je voor verschillende aanvullende autoverzekeringen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een schadeverzekering voor inzittenden, een ongevallen inzittendenverzekering, een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen en een no-claimbeschermer. Ook pechhulp kan vaak als aanvullende verzekering worden afgesloten bij een WA-autoverzekering. Het verschilt per verzekeraar, welke aanvullende verzekeringen exact worden aangeboden.

Vaak hangt het sterk van het gebruik van de auto af, of het afsluiten van deze aanvullende verzekeringen interessant is. Rijd je bijvoorbeeld altijd samen met een inzittende naar je werk? In dat geval kan een schadeverzekering voor inzittenden het overwegen waard zijn.

Berekenen hoogte premie van een autoverzekering

Nadat je de verschillende soorten autoverzekeringen met elkaar vergeleken hebt, kun je de premie hiervan berekenen. Een WA-verzekering voor een auto is de meest eenvoudige verzekering en biedt je zodoende de laagste premie. De premie van een Allrisk autoverzekering ligt het hoogst. Opvallend: jouw premie voor een WA-verzekering kan hoger liggen, dan de premie voor een WA-verzekering met een beperkt casco van iemand anders. Er zijn namelijk verschillende factoren, die bepalen hoe hoog de maandelijkse premie voor een autoverzekering is. Maar waarop moet je precies letten bij een autoverzekering vergelijken?

Factoren die hierbij een rol spelen zijn de postcode van de hoofdbestuurder van een auto, het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd en het aantal kilometer wat je jaarlijks rijdt. Bij schade neemt het aantal schadevrije jaren af, waardoor je bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering mogelijk een hogere premie betaalt. Het kan een reden zijn om een lichte schade aan je auto volledig zelf te betalen. De kosten voor het herstellen van een lichte schade compenseer je door de korting die het hoge aantal schadevrije jaren je biedt.

Andere factoren om rekening mee te houden:

  • Je leeftijd (jongeren betalen vaak een hogere premie);
  • De (dag)waarde van het voertuig;
  • Eventuele accessoires bij je auto;
  • De manier waarop de auto beveiligd is.


Hoogte van je eigen risico

Het komt regelmatig voor, dat de autoverzekering gecombineerd wordt met een eigen risico. Dit betekent dat je een deel van de kosten bij schade zelf dient te betalen. De hoogte van het eigen risico ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om dit eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit levert je korting op de maandelijkse premie voor je autoverzekering op. Let hier goed op bij een autoverzekering afsluiten. Zeker wanneer je een auto relatief weinig gebruikt en zelden te maken hebt met schade, is dit een aantrekkelijke optie. Het kan op jaarbasis een flinke besparing opleveren!

Autoverzekering online afsluiten

De makkelijkste manier om de beste autoverzekering voor jouw auto te vinden, is het gebruik van de vergelijkingstool. Vul de benodigde gegevens in en laat de tool de premie van de beste autoverzekering berekenen. Je kunt de autoverzekering vervolgens direct vanuit deze tool afsluiten bij de verzekeraar. Zo verzeker je jezelf van de prijs die in de tool staat aangegeven.