Geld lenen 

Er zijn verschillende situaties, waarin geld lenen noodzakelijk of wenselijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing van je woning, waarvoor je momenteel wellicht onvoldoende spaargeld hebt. Met de zekerheid dat je straks vakantiegeld of een eindejaarsuitkering ontvangt, kan direct geld lenen het overwegen waard zijn. De lening kan straks snel worden afgelost, zonder dat de verbouwing vertraging oploopt. Soms is geld lenen meer uit noodzaak wenselijk. Denk aan een probleem met de auto, waardoor je plotseling een groot bedrag kwijt bent aan het onderhoud hiervan. Het is bijzonder vervelend wanneer je de auto een langere tijd niet kunt gebruiken, doordat je momenteel onvoldoende spaargeld hebt. Op deze pagina vind je meer informatie over een lening aanvragen. Het gaat hierbij niet over de lening voor een nieuwe woning, maar om specifiek om kleinere leningen zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Op zoek naar een hypotheek voor een nieuw huis? Kijk in dat geval eens naar de pagina over hypotheken. 

Mogelijkheden bij een lening aanvragen

Houd er allereerst rekening mee, dat geld lenen niet zonder risico is. Vaak proberen reclames je wijs te maken dat een lening aanvragen snel, eenvoudig en goedkoop kan. In de praktijk blijkt dit vaak niet te kloppen. De rentes die in rekening worden gebracht kunnen hoog zijn en de voorwaarden die aan een lening zitten zijn vaak streng. Het is om deze redenen verstandig om te kijken of een lening afsluiten echt noodzakelijk is. Heb je spaargeld? Leen in dat geval niet! De rente op leningen is vrijwel altijd hoger dan de spaarrente die je over je spaargeld ontvangt.

Goedkoop lenen bij een kredietverstrekker

Goedkoop lenen is het makkelijkst, wanneer je dit bij familieleden doet. Je kunt met familieleden afspraken maken over een lening en deze tegen een lage rente afsluiten. Niet iedereen vindt het echter even prettig om geld te lenen bij familie. Mede door het feit dat er conflicten kunnen ontstaan tijdens de aflossing van een lening. Een alternatief om goedkoop te kunnen lenen is het zoeken naar een kredietverstrekker die momenteel een actie aanbiedt. Kijk hierbij goed of het geboden rentetarief voor de volledige looptijd van de lening geldt. Soms geldt een lagere rente enkel voor de eerste paar maanden. Dit betekent dat de kosten voor een lening kunnen stijgen na verloop van tijd. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Een lening berekenen doe je gemakkelijk en vrijblijvend zelf online. Ditzelfde geldt voor een lening oversluiten.

Verschillende vormen van geld lenen

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende vormen van snel geld lenen. Denk bijvoorbeeld aan goedkoop lenen om een eenmalige uitgave te kunnen doen, zoals de aankoop van een auto of telefoon. Een alternatief is een situatie waarbij je regelmatig direct geld wilt kunnen lenen, wat je vervolgens snel weer aflost. In dit laatste geval kan een creditcard een goed alternatief zijn voor geld lenen. Bij een creditcard geef je nu geld uit, terwijl dit pas later in de maand van je bankrekening wordt afgeschreven. Deze vorm van direct geld lenen is interessant, wanneer je niet wilt wachten tot je salaris is bijgeschreven. 

Leningen met elkaar vergelijken

Bij een lening aanvragen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kijk allereerst naar de looptijd van een lening. De looptijd van de lening zou overeen moeten komen met de verwachte gebruiksduur van het gekochte voorwerp. Verwacht je dat een mobiele telefoon circa twee jaar mee zal gaan? Zorg er in dat geval voor dat de lening binnen deze periode is afgelost. Zou de lening langer doorlopen dan de gebruiksduur van een voorwerp, dan stapelt de ene lening zich op de andere. Er zijn nog meer aspecten om naar te kijken.

Controleer de AFM-vergunning van kredietverstrekkers

Leen alleen geld bij partijen die staan ingeschreven bij de Autoriteit Financiële Markten. De AFM controleert of kredietverstrekkers zich aan de wet- en regelgeving houden op het gebied van geld lenen en beschermt daarmee de consument. Wanneer een kredietverstrekker goedkoop geld lenen mogelijk maakt maar geen AFM-vergunning heeft, dan is het sterk af te raden om gebruik te maken van de dienstverlening van deze partij.

Let op de voorwaarden van een lening

Eerder werd al beschreven, dat het bij actietarieven belangrijk is om te kijken naar de looptijd hiervan. Kijk ook naar de andere voorwaarden die voor een lening gelden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een lening boetevrij versneld af te lossen? Dit kan interessant zijn, wanneer je over enkele maanden een bonus verwacht. Kijk ook naar de kosten voor het afsluiten van een lening. Worden er bijvoorbeeld bemiddelingskosten in rekening gebracht? Soms lijkt snel geld lenen interessant, maar zorgen onverwachts hoge kosten ervoor dat de lening erg duur wordt. Veel mensen willen geld lenen zonder BKR-registratie, dit is echter niet altijd mogelijk. Check dit goed vooraf om niet voor vervelende situaties te komen te staan.

Lening afsluiten na het vergelijken hiervan

Maak gebruik van de vergelijkingstool op deze website, om te zien welke aanbieder van goedkope leningen de gunstigste voorwaarden biedt. Je kunt een lening direct vanuit deze vergelijkingstool aanvragen bij de kredietverstrekker. Zo ben je ervan verzekerd, dat je bij de kredietverstrekker hetzelfde rentepercentage vindt als in de vergelijkingstool!