Doorlopend krediet

Vaak wordt een doorlopend krediet gezien als het alternatief voor een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag, tegen een vooraf vastgestelde rente en gedurende een vaste periode. Aan het eind van deze periode is de lening volledig afgelost. In het geval van een doorlopend krediet kan het geleende bedrag per moment verschillen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alvast wat extra’s af te lossen, of juist om je lening tijdelijk te verhogen. Overeenkomstig met een persoonlijke lening heeft een doorlopend krediet een vaste looptijd. Aan het eind van deze looptijd is de volledige lening afgelost en is het niet langer mogelijk om flexibel geld te lenen. Op deze pagina lees je meer over het afsluiten van een doorlopend krediet en hetgeen waarmee rekening gehouden dient te worden. 

Mogelijkheden bij een doorlopend krediet 

Een doorlopend krediet afsluiten begint bij het vaststellen van de bandbreedte, waartussen je kunt lenen. In veel gevallen bevindt het minimum zich rond een paar duizend euro en kan het maximum oplopen tot een halve ton. De exacte bedragen verschillen per kredietverstrekker. Niet alleen het geleende bedrag is variabel bij een doorlopend krediet. Ook de rente is vaak variabel en start relatief hoog. Een doorlopend krediet geeft je zodoende veel vrijheid, maar kan ook hoge kosten met zich meebrengen. Zeker naarmate het geleende bedrag toeneemt. De looptijd van een doorlopend krediet ligt vaak rond de twee jaar. 

Voordelen van een doorlopend krediet 

Het afsluiten van een doorlopend krediet biedt verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing, waarbij je op voorhand wellicht niet precies weet wat de kosten hiervan zullen zijn. Met een ruime bandbreedte heb je de mogelijkheid om flexibel te lenen, waarbij je enkel rente betaalt over het bedrag wat je ook daadwerkelijk leent. Bij een persoonlijke lening ligt het geleende bedrag mogelijk te hoog, waardoor je onnodig veel rente betaalt. Daarbij is het bij een doorlopend krediet mogelijk om naar eigen inzicht versneld af te lossen. Let op, vaak kan dit tweemaal per jaar. 

Voorwaarden bij deze kredietvorm 

Het moge duidelijk zijn, dat een doorlopend krediet je veel flexibiliteit biedt. Toch zijn er ook bij een doorlopend krediet zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal keer, wat de lening jaarlijks verhoogd of verlaagd kan worden. Reeds werd beschreven, dat je vaak tweemaal per jaar een deel van de lening versneld kunt aflossen. Ook is het vaak enkele keren per jaar mogelijk om je lening te verhogen. In de voorwaarden van een lopend krediet vind je hier meer informatie over.  

Doorlopend krediet afsluiten 

Maak het afsluiten van een doorlopend krediet makkelijker, door gebruik te maken van de vergelijkingstool op deze website. De vergelijkingstool vertelt je snel en gemakkelijk welke kredietverstrekker het gunstigste aanbod heeft. Je kunt het krediet direct vanuit deze tool aanvragen. Zo heb je op korte termijn voldoende financiële middelen om een grote uitgave te kunnen bekostigen! Houd er rekening mee dat het aanvragen van een doorlopend krediet vaak niet mogelijk is bij een negatieve BKR-registratie.