Lening oversluiten 

Profiteer voortaan van lagere maandlasten, door een lening oversluiten te overwegen. Bij een lening oversluiten sluit je een nieuwe lening af, om je lopende lening in een keer af te kunnen betalen. Voordeel hiervan kan zijn, dat de nieuwe lening tegen een lagere rente is afgesloten. Je maandlasten voor de aflossing van de lening zullen hierdoor verlaagd worden. Overigens is niet alleen het oversluiten van een lening interessant. Kijk bijvoorbeeld ook regelmatig naar de mogelijkheid om een lopende hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Het kan je veel rente besparen! Op deze pagina lees je meer over hetgeen je rekening mee dient te houden bij een lening oversluiten. 

Werkwijze bij een lening oversluiten 

Bij een lening oversluiten zijn er verschillende stappen die doorlopen moeten worden. Zo is het allereerst belangrijk om uit te zoeken, of je momenteel leningen af kunt sluiten tegen een lagere rente. Mocht de rente de afgelopen tijd gestegen zijn, dan is een lening oversluiten vrijwel nooit rendabel. Enkel wanneer je zou willen profiteren van gunstigere voorwaarden, kan dit het overwegen waard zijn. Houd er rekening mee, dat een lening oversluiten vrijwel nooit kosteloos kan. Een kredietverstrekker loopt immers inkomsten mis, op het moment dat een lening versneld wordt afgelost. 

Lening oversluiten brengt kosten met zich mee 

Zoals reeds beschreven werd, loopt een kredietverstrekker inkomsten mis bij het oversluiten van leningen. Om deze inkomsten te compenseren betaal je een boete aan je huidige kredietverstrekker. De besparing die een lagere rente je oplevert, moet opwegen tegen de boete die de huidige kredietverstrekker bij je in rekening brengt. Mocht de boete hoger zijn, dan is het oversluiten van de lening zelfs bij een lagere rente niet aantrekkelijk. Het verschilt per type lening en per kredietverstrekker welke voorwaarden gesteld worden aan het versneld aflossen van een lopende lening. 

Lening oversluiten en verhogen 

Naast de mogelijkheid om je lening enkel over te sluiten, zou je dit moment ook kunnen gebruiken om je lening te verhogen. Mogelijk heb je al een deel van de lopende lening afgelost en wilt je tegen een gunstige rente meer geld lenen. Bereken in dit geval eerst wat het maximale is, wat je kunt lenen. De maandlasten die een nieuwe lening met zich meebrengt, moeten bekostigd kunnen worden uit het inkomen wat maandelijks binnenkomt. In plaats van je lopende lening te verhogen, zou je de lening ook kunnen combineren met bijvoorbeeld een creditcard. Met een creditcard kun je gedurende de maand geld lenen, wat steeds aan het eind van de maand van je bankrekening wordt afgeschreven. Zo hoef je niet te wachten op je salaris. 

Online een lening oversluiten 

Je kunt een lening heel eenvoudig zelf oversluiten! Maak gebruik van de tool op deze website om uit te zoeken welke kredietverstrekker momenteel de meest gunstige lening aanbiedt. Sluit deze lening af, om vervolgens je lopende lening in een keer af te kunnen betalen. Je kunt ook een externe financieel adviseur om hulp vragen, wanneer je het lastig vindt om een keuze te maken bij het oversluiten van je lening.