Persoonlijke lening 

Wil je geld lenen om een consumptieve uitgave te kunnen bekostigen, of bijvoorbeeld een verbouwing te kunnen starten? In dat geval kan een persoonlijke lening het overwegen waard zijn. Een persoonlijke lening is het alternatief voor een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet kun je gedurende een periode van een paar jaar onbeperkt geld lenen en aflossen binnen een vooraf vastgestelde bandbreedte. In het geval van een persoonlijke lening krijg je eenmalig een bepaald bedrag gestort, welke je vervolgens volgens vooraf gemaakte afspraken aflost bij de kredietverstrekker. Het bedrag bij een persoonlijke lening is doorgaans niet hoger dan 75.000 euro. Het minimum ligt rond de 5.000 euro. Exacte bedragen kunnen per kredietverstrekker verschillen. Op deze pagina lees je meer over een persoonlijke lening aanvragen. 

Maximale persoonlijke lening berekenen 

Om er zeker van te zijn dat je een bepaalde uitgave kunt doen, is het slim om vooraf te berekenen wat je maximale persoonlijke lening is. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan het inkomen wat jij en je partner hebben. Gaat het om een tijdelijk of vast inkomen? Ben je in loondienst of is er sprake van een onderneming? Ook je woon- en gezinssituatie zijn van invloed op de maximale lening die een kredietverstrekker je uit zal keren. Een kredietverstrekker wil er zeker van zijn, dat de persoonlijke lening kan worden afbetaald. Ook niet onbelangrijk: lopende leningen bij andere kredietverstrekkers. 

Persoonlijke lening aanvragen zonder BKR-toetsing 

Leningen die je bij andere kredietverstrekkers hebt lopen, worden geregistreerd bij het BKR. Ook een telefoonabonnement of bijvoorbeeld een leasecontract kunnen in het register van het BKR worden opgevraagd. Heb je in het verleden problemen gehad bij de aflossing van een lening of het betalen van een rekening? In dat geval heb je mogelijk een negatieve BKR-codering gekregen. Het aanvragen van een persoonlijke lening is bij een negatieve BKR-codering lastiger, maar niet onmogelijk. Een BKR-toetsing zal altijd worden uitgevoerd. Op basis van de uitkomst hiervan, bepaalt de kredietverstrekker tegen welke rente geld geleend kan worden. Dit is bij consumenten met een negatieve BKR-registratie hoger, dan bij consumenten zonder zo’n codering. 

Een persoonlijke lening oversluiten 

Is de rente voor geld lenen in de afgelopen periode sterk gedaald? In dat geval kan een persoonlijke lening oversluiten het overwegen waard zijn. Oversluiten betekent dat je een nieuwe lening afsluit bij een andere kredietverstrekker. Deze lening gebruik je om de lopende lening in een keer af te kunnen lossen. Op deze manier profiteer je van lagere maandlasten. Houd er rekening mee, dat er aan het versneld aflossen van een lopende lening kosten verbonden kunnen zitten. Een kredietverstrekker loopt immers inkomsten mis, wanneer de lening versneld wordt afbetaald. 

Online een persoonlijke lening afsluiten 

Maak gebruik van de tool op deze website om te bepalen welke persoonlijke lening jij aan kunt vragen. Let hierbij goed op de leenvorm, de rente die in rekening wordt gebracht en de periode waarin de persoonlijke lening moet worden afbetaald. Je kunt een lening direct vanuit deze tool aanvragen bij een kredietverstrekker. Houd er rekening mee dat het berekende maximum indicatief is.