Geld lenen zonder BKR 

Het aanvragen van een lening kan bemoeilijkt worden, wanneer je een negatieve BKR-codering hebt. Een negatieve BKR-codering duidt erop dat een rekening in het verleden niet tijdig betaald is, of dat je een lening niet volledig hebt kunnen aflossen binnen de hiervoor gestelde termijn. Het betekent dat een kredietverstrekker een hoger risico loopt, wanneer deze een lening aan je verstrekt. In de meest gevallen wordt een codering na een periode van circa vijf jaar verwijderd uit het register van het BKR. Vanaf dat moment is het makkelijker om een lening aan te vragen. Geld lenen zonder BKR toetsing is vaak niet mogelijk. Kredietverstrekkers zijn verplicht om te kijken of je bij het BKR ingeschreven staat. 

Veel mensen staan ingeschreven bij het BKR 

De kans is erg groot dat je staat ingeschreven bij het BKR. Iedere lening, ook een aankoop van bijvoorbeeld een telefoon die maandelijks wordt afgelost, wordt geregistreerd bij het BKR. Een uitzondering op deze situatie is een studieschuld. Dit betekent dat het voor een student makkelijker is om een lening aan te vragen met een openstaande schuld, dan voor iemand die bij een andere kredietverstrekker een lening heeft lopen. Ook wanneer je bijvoorbeeld een leaseauto gebruikt, staat deze ingeschreven bij het BKR. Een positieve inschrijving bij het BKR, wat wil zeggen dat rekeningen en aflossingen tijdig voldaan zijn, heeft geen invloed op de aanvraag van een nieuwe lening. Let wel, het maximum van het te lenen bedrag wordt wel verlaagd door een BKR-registratie. 

Minilening zonder BKR toetsing aanvragen 

Er zijn organisaties die een minilening verstrekken zonder een BKR toetsing uit te voeren. Kijk in dit geval goed naar de betrouwbaarheid van een organisatie. Staat de organisatie bijvoorbeeld ingeschreven bij de AFM? Het maximale bedrag wat je in zo’n geval kunt lenen ligt vaak rond de 1.000 tot 1.500 euro. Mocht je meer willen lenen, dan is dit niet mogelijk zonder een BKR toetsing. Overigens betekent een negatieve BKR-codering niet dat je geen geld meer kunt lenen. 

Geld lenen bij negatieve BKR-codering 

Wanneer je een negatieve BKR-codering blijkt te hebben, schat de kredietverstrekker het risico op het niet tijdig kunnen aflossen van een lening hoger in. Dit risico wordt gecompenseerd door een hogere rente in rekening te brengen. Houd er rekening mee dat deze rente al snel flink op kan lopen. Het kan een reden zijn om het aanvragen van een lening voorlopig uit te stellen. Ook staan er hoge boetes op het niet tijdig aflossen van de lening, wanneer je al een negatieve BKR-registratie had. In de voorwaarden van een kredietverstrekker lees je hier meer over. 

Lening zonder BKR toetsing aanvragen 

Gebruik de tool op deze website om te berekenen wat jij kunt lenen. Je kunt de lening rechtstreeks vanuit deze tool aanvragen bij een kredietverstrekker. Houd er rekening mee, dat het enkele dagen kan duren voordat het verzoek verwerkt is. De kredietverstrekker zal niet alleen kijken naar een eventuele negatieve registratie bij het BKR, maar bijvoorbeeld ook naar de aanwezigheid van een vast inkomen.