Hypotheek

Veel mensen sluiten voor de aankoop van een nieuwe woning een hypotheek af. Er is immers een groot eigen vermogen benodigd om een woning volledig zelf te kunnen bekostigen. Bij het afsluiten van een hypotheek dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Kun je de maandlasten dragen die een hypotheek met zich meebrengt? Welke hypotheekverstrekker biedt de gunstige voorwaarden? Hoe hoog is de boete, wanneer je een hypotheek versneld wilt aflossen? Welke hypotheekvorm past het beste bij je toekomstplannen en waarop moet je precies letten bij een hypotheek vergelijken?

Verschillende hypotheekvormen vergelijken

Een hypotheek aanvragen begint doorgaans bij het vergelijken van verschillende hypotheekvormen. Tegenwoordig sluiten de meeste consumenten een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek af. Er zijn echter veel meer hypotheekvormen die onderscheiden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld ook aan een overbruggingshypotheek, een aflossingsvrije hypotheek, een overwaarde hypotheek, de spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. De regelgeving op het gebied van de hypotheekrenteaftrek is de afgelopen jaren veranderd. Dit betekent dat sommige hypotheekvormen minder aantrekkelijk zijn geworden. Een van de voorwaarden van de hypotheekrenteaftrek is dat jaarlijks een deel van de hypotheek wordt afgelost. Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek, dan wordt niet aan deze voorwaarde voldaan en mag de hypotheekrente niet worden afgetrokken.

Verschil tussen een annuïteiten- en lineaire hypotheek

Het verschil tussen een annuïteiten- en lineaire hypotheek zit in de manier waarop de hypotheek wordt afgelost. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in de eerste jaren voornamelijk rente, maar los je nog weinig af. In het geval van een lineaire hypotheek wordt de hypotheek over een x aantal gelijke delen verdeeld, waarmee iedere maand een even groot deel van de lening wordt afgelost. Een lineaire hypotheek brengt in de beginmaanden hogere maandlasten met zich mee dan een annuïteitenhypotheek. Voordeel van een lineaire hypotheek is echter dat de totaal betaalde rente lager is over de volledige looptijd van de hypotheek. Door je 

Starterslening als aanvulling op een hypotheek

Om het voor starters makkelijker te maken om een woning te kopen, bieden veel gemeenten een starterslening. Mede door de studieschuld die veel starters hebben, is hun maximale hypotheek relatief laag. Hoewel de studieschuld geen officiële, bij het BKR geregistreerde lening is, wordt deze van de maximale hypotheek afgetrokken. De starterslening biedt starters extra financiële middelen, waarmee het verschil tussen de maximale hypotheek en de koopprijs van een woning overbrugd kan worden. De starterslening wordt daarbij aangeboden tegen gunstige voorwaarden. Op de website van je gemeente vind je of je als starter in aanmerking komt voor deze lening.

Beste hypotheek vinden bij jouw situatie

Het vinden van de beste hypotheek bij jouw situatie bestaat uit verschillende stappen. Zo is het allereerst belangrijk om je toekomstplannen in kaart te brengen. Ben je voornemens om minder te gaan werken? Verwacht je op korte termijn een kindje? Enzovoorts. Een vervolgstap is het in kaart brengen van je huidige financiële situatie. Wat is je of jullie inkomen? Hoeveel budget zit er in de spaarpot? Heb je wellicht een overwaarde op je huidige huis? Met een overwaarde een hypotheek afsluiten is logischerwijs makkelijker. Je kunt immers een groot deel van de nieuwe woning bekostigen met deze overwaarde, naast het feit dat je al een deel van de lopende hypotheek zal hebben afgelost. Kijk in dit geval zeker eens naar een overbruggingshypotheek, waarin je de overwaarde van je huidige huis mee kunt nemen. Je hoeft de woning met een overbruggingshypotheek niet overhaast te verkopen, maar kunt al wel kijken naar een nieuwe woning! Bereid je hierop voor door je hypotheek maandlasten te berekenen.

Goedkoopste hypotheek vinden

Op basis van de informatie die je bij de eerste twee stappen verzameld hebt, kun je de verschillende hypotheekvormen met elkaar vergelijken. Zo vind je uiteindelijk de beste hypotheek bij jouw situatie. Het kan verstandig zijn om hierbij onafhankelijk advies in te winnen van een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan de verschillende hypotheekvormen aan je voorleggen en meedenken over het type hypotheek, wat voor jou de goedkoopste oplossing is. De goedkoopste hypotheek is niet altijd de beste hypotheek! Een lineaire hypotheek kan bijvoorbeeld goedkoper zijn, terwijl een annuïteitenhypotheek beter bij je plannen past.

Andere factoren die invloed hebben op je hypotheek

Reeds werden een aantal factoren beschreven, die van invloed zijn op de beste hypotheek voor de aanschaf van jouw droomhuis. Er zijn echter meer aspecten om rekening mee te houden. Denk ook aan het energielabel van je nieuwe woning, de prijs hiervan en de rentevaste periode die je kiest. 

Online hypotheken vergelijken

Met de vergelijkingstool op deze website is onder meer de maandlasten van een annuïteitenhypotheek berekenen mogelijk. Ook vertelt de tool je meer over de kosten van bijvoorbeeld een lineaire hypotheek, een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek. Het helpt je voor jezelf inzichtelijk te maken, wat voor jou de goedkoopste hypotheek is! Wil je een lopende hypotheek verhogen en jouw hypotheek oversluiten? Kies ook in dat geval voor het gebruik van deze tool.