Hypotheek berekenen 

Heb je de woning van je dromen gevonden tijdens de huizenjacht? Een volgende stap is in dat geval je maximale hypotheek berekenen. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Welk deel van de woning zal ik uit eigen zak moeten betalen? Welke maandlasten brengt de gekozen hypotheek met zich mee? Deze website biedt je een handige tool, waarmee je razendsnel berekent wat jouw maximale hypotheek is. Bereken je hypotheek niet alleen om te kijken of je het droomhuis kunt kopen. Beoordeel ook of de maandlasten die je maximale hypotheek met zich meebrengt passen bij hetgeen je voor de komende jaren op de planning hebt staan. Mocht je het gezin uit willen breiden, dan zullen je lasten toenemen. Dit maakt het mogelijk lastiger om rond te komen bij een hoge hypotheek. Op deze pagina lees je meer over hoeveel hypotheek je kunt krijgen. 

Factoren die invloed hebben op je hypotheek berekenen 

Hoeveel kan ik lenen? Deze vraag is vaak niet direct te beantwoorden. Wel kan een online tool een indicatie geven van je max hypotheek. Bij een hypotheek berekenen wordt met verschillende factoren rekening gehouden. Allereerst is het inkomen van jou en je partner belangrijk. Het gaat hierbij niet alleen om je bruto maandsalaris, maar bijvoorbeeld ook om vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het totale inkomen bepaalt wat de bank een verantwoorde hypotheek voor je vindt. Mocht je werkzaam zijn als ondernemer, dan is het berekenen van een hypotheek lastiger. Bij een ondernemer wordt vaak gekeken naar de cijfers uit de laatste drie boekjaren. 

Vast of tijdelijk contract bij een werkgever 

Niet alleen je inkomen speelt een rol bij hetgeen je kunt lenen voor de aankoop van een woning. Bij een hypotheek berekenen wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar het type contract wat je hebt. Mocht je een tijdelijk contract hebben bij je werkgever, dan dient deze een intentieverklaring te ondertekenen. In zo’n intentieverklaring geeft de werkgever aan de intentie te hebben je contract te verlengen na het aflopen hiervan. Bij een vast contract kun je in de basis altijd een hypotheek krijgen. Let wel, dit geldt vanzelfsprekend niet wanneer andere factoren belemmerend werken. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd, een negatieve BKR-registratie, openstaande schulden bij andere kredietverstrekkers, enzovoorts. 

Wat kan ik lenen met een studieschuld 

Veel studenten vrezen dat hun studieschuld een belemmerende factor vormt, wanneer zij een hypotheek aanvragen. Bij een hypotheek berekenen zal je deze studieschuld op moeten geven. Hoewel de studieschuld geen BKR-geregistreerde schuld is, heeft dit wel degelijk invloed op je maximale hypotheek. Het kan verstandig zijn om voor het aanvragen van de hypotheek een groot deel van deze schuld af te lossen. Datzelfde geldt overigens ook voor bijvoorbeeld een telefoonabonnement of een leasecontract. Dergelijke leningen verlagen je maximale hypotheek. 

Online je maximale hypotheek berekenen 

Gebruik de tool op deze website om alvast je maximale hypotheek te berekenen. Je kunt vervolgens direct een vervolggesprek aanvragen bij de kredietverstrekker die jou het gunstigste aanbod doet. Houd er rekening mee dat de maximale hypotheek nog iets kan wijzigen. Vraag dus altijd eerst een hypotheekgesprek aan, alvorens je een bod op een woning doet. Of plaats een bod onder voorbehoud van financiering.