Hypotheekrente 

De maandlasten voor een hypotheek worden gedeeltelijk bepaald door de hypotheekrente bij een hypotheekverstrekker. Het is afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest, hoeveel je maandelijks aan rente betaalt. Bij een lineaire hypotheek los je direct een groter deel van de hypotheek af, dan bij bijvoorbeeld een annuïtaire hypotheek. Dit betekent dat je over de looptijd van een lineaire hypotheek uiteindelijk minder rente zal betalen. Het bedrag waarover de rente berekend wordt neemt immers sneller af dan bij een annuïtaire hypotheek. Het is afhankelijk van je plannen voor de komende jaren, welke hypotheekvorm het beste bij je financiële situatie past. Op deze pagina lees je meer over de hypotheekrente voor een hypotheek. 

Factoren die de rente voor een hypotheek bepalen 

Wanneer je de actuele hypotheekrente bij verschillende hypotheekverstrekkers bekijkt, zal al snel blijken dat deze sterk kan verschillen. De ene hypotheekverstrekker biedt mogelijk een iets lagere hypotheekrente, maar minder gunstige voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een beperkte mogelijkheid om een deel van de hypotheek versneld af te lossen. Zeker wanneer je in de komende jaren een financiële meevaller verwacht, kan het prettig zijn om een deel van de hypotheek boetevrij versneld af te lossen. Zo betaal je over de volledige looptijd van de hypotheek minder rente. 

Laagste hypotheekrente bij korte rentevaste periode 

Niet alleen is het interessant om de hypotheekrente te vergelijken bij verschillende hypotheekverstrekkers. Kijk bijvoorbeeld ook naar de hypotheekrente die bij dezelfde verstrekker aangeboden wordt voor verschillende rentevaste periodes. Des te korter de rentevaste periode, des te lager is de hypotheekrente vaak ook. De laagste hypotheekrente wordt aangeboden voor een rentevaste periode van een jaar. Het is gebruikelijk om voor een iets langere rentevaste periode te kiezen. Zo weet je exact wat je maandlasten in de komende jaren zullen zijn. Kies bijvoorbeeld voor een rentevaste periode van tien, vijftien of twintig jaar. De maximale rentevaste periode is dertig jaar. 

Hypotheekrente vergelijken bij NHG 

Koop je een woning die binnen de grenzen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) valt? In dat geval zal je hypotheekrente lager uitvallen. Een hypotheekverstrekker loopt in dit geval immers een minder groot risico op het niet terug kunnen betalen van de hypotheek. Op de website van NHG vind je wat de huidige maximale waarde van een woning mag zijn, om in aanmerking te komen voor deze NHG hypotheken. 

Korting door groene energielabel

Niet alleen is de hypotheekrente lager bij woningen die binnen de grenzen van de NHG vallen. Ook wanneer je voor een woning met een energielabel A kiest, profiteer je van een lagere rente. De exacte korting kan per hypotheekverstrekker verschillen. 

Hypotheekrente bij berekenen maandlasten 

Maak gebruik van de tool op deze website om de huidige hypotheekrente te bekijken voor de hypotheek die jij nodig hebt voor de aankoop van een woning. Houd er rekening mee dat de hypotheekrente wekelijks kan worden aangepast. Aan de huidige hypotheekrente in de tool kunnen zodoende geen rechten worden ontleed. Het geeft je een goede indicatie van de maandlasten die je straks voor een hypotheek betaalt.