Hypotheek vergelijken 

Veel huishoudens sluiten voor de aankoop van een nieuw huis een hypotheek af. Bij het afsluiten van een hypotheek dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Het gebruik van een tool die hypotheken vergelijken mogelijk maakt, is om die reden zeer verstandig! Welk type hypotheek past het beste bij je financiële situatie? Is het verstandig om alvast een deel van je eigen spaargeld in de woning te stoppen? Heb je wellicht overwaarde op je bestaande woning? Enzovoorts. Op deze pagina lees je meer over een hypotheek vergelijken en de factoren waarmee rekening dient te worden gehouden. Een hypotheek wordt vaak voor dertig jaar afgesloten, waardoor een goede vergelijking vooraf essentieel is. 

Verschillende vormen van een hypotheek vergelijken 

Een hypotheek vergelijken begint bij het bepalen van de hypotheekvorm, die het beste bij je past. Wil je iedere maand een gelijk bedrag aflossen? Wil je de eerste maanden wellicht wat minder betalen? Bij het vergelijken van verschillende hypotheekvormen is het belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden, die aan de hypotheekrenteaftrek worden gesteld. Zo is het niet langer mogelijk om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek, als je voor een aflossingsvrije hypotheek kiest. De populairste hypotheekvormen zijn een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Andere soorten zijn de spaarhypotheek, een overbruggingshypotheek, een bankspaarhypotheek en een hybride hypotheek. 

Rentevaste periode van hypotheek vergelijken 

Nadat je een geschikte hypotheekvorm gevonden hebt bij je huidige financiële situatie, kun je de rentevaste periode hiervan vergelijken. Gebruikelijk is het om bij een nieuwe hypotheek voor een relatief lange rentevaste periode te kiezen. Denk aan minimaal vijftien of twintig jaar. De laatste tien jaar los je de hypotheek tegen een lagere rente af, mocht deze de komende jaren dalen. Blijkt de hypotheekrente gestegen te zijn, dan ben je duurder uit. Des te korter de rentevaste periode is, des te lager is doorgaans ook de hypotheekrente. 

Tip: je kunt de hypotheekrente verder verlagen, door voor een woning met energielabel A te kiezen. Veel hypotheekverstrekkers bieden je in dit geval een korting aan op je hypotheek. 

Verzekeringen vergelijken bij een hypotheek afsluiten 

Bij een hypotheek vergelijken is het niet alleen belangrijk om naar de hypotheek zelf te kijken. Let ook op andere zaken! Denk aan de verzekeringen die je af kunt sluiten, om een goede financiële positie te waarborgen. Populaire verzekeringen die rond het moment van het afsluiten van een hypotheek worden afgesloten zijn de overlijdensrisicoverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Na aankoop van de woning ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De woning dient immers als onderpand voor de hypotheek. 

Online een hypotheek vergelijken 

Op deze website vind je een handige vergelijkingstool, waarmee een hypotheek vergelijken relatief eenvoudig wordt. Voer de benodigde gegevens in en laat de tool berekenen welke hypotheek het meest geschikt voor je is. Eenmaal een hypotheek gevonden, kun je deze verder naar wens inrichten. Kies er bijvoorbeeld voor om alvast (minimaal) 5% van de koopsom zelf te betalen, zodat je profiteert van een lagere hypotheekrente! Je kunt direct meer informatie over een hypotheek aanvragen vanuit de vergelijkingstool op deze website.