Inboedelverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje! Denk bijvoorbeeld aan een vlam in de pan, wat kan resulteren in een forse brand in huis. Of wat te denken van waterschade, als gevolg van een gesprongen leiding in de straat? In dergelijke situaties ben je blij, dat je meubels verzekerd zijn met een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht. Toch wordt dit sterk aangeraden en is het zeer gebruikelijk! Het moeten vervangen van meubels is vaak duur. Hoe vind je de beste inboedelverzekering voor jouw interieur? Is een inboedelverzekering ook interessant voor studenten in een kleine studio? Op deze pagina lees je meer over inboedelverzekeringen vergelijken. Kijk ook eens naar de vergelijkingstool voor een inboedelverzekering op deze website. De tool helpt je een weloverwogen keuze te maken, op basis van de gegevens die je in de tool invult kun je de goedkoopste inboedelverzekering vinden. 

Dekking van een inboedelverzekering vergelijken

Een inboedelverzekering dekt normaliter schade aan je eigen meubels in je eigen woning. Het kan gaan om schade als gevolg van brand, vocht of bijvoorbeeld een inbraak. Schade aan meubels in andermans woning wordt niet gedekt. Datzelfde geldt voor schade aan andermans meubels in je woning. Om ook gedekt te zijn tegen schade aan deze meubels is het verstandig om een inboedelverzekering te combineren met een WA-verzekering. Later op deze pagina lees je hier meer over. Niet alleen wijkt de dekking van een inboedelverzekering af van de dekking van een WA-verzekering. Ook bestaat er een verschil tussen de inboedelverzekering en een opstalverzekering. Een inboedelverzekering dekt alles wat los zit in huis. Denk aan je meubels, accessoires en bijvoorbeeld de raambekleding. Over vloeren bestaat af en toe discussie. Een vloer met tegels is lastig mee te nemen naar een volgende woning, terwijl dit bij een vloer van laminaat of parket wel kan. Kijk in de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering wat deze exact dekt. Een opstalverzekering dekt schade aan alles wat aan je woning vastzit. Denk bijvoorbeeld aan de kozijnen, deuren, enzovoorts. Waar het afsluiten van een inboedelverzekering niet verplicht is, geldt dat voor een opstalverzekering wel. In het bijzonder wanneer je zelf eigenaar bent van de woning. Bij het huren van een huis heeft de huisbaas deze verzekering vaak al voor je afgesloten.

Verschil tussen WA- en inboedelverzekering

Een WA-verzekering, wat een afkorting is van wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, dekt de schade die je onbedoeld aanricht aan andermans spullen. Ook letsel wordt vaak vergoed vanuit een WA-verzekering. Je kunt hierbij denken aan een tapijt wat beschadigd raakt, doordat je hier een glas rode wijn op hebt laten vallen. Deze schade valt in zo’n geval niet onder de inboedelverzekering van de eigenaar van het tapijt, maar onder je WA-verzekering. Het is om deze reden verstandig om een WA- en inboedelverzekering met elkaar te combineren. 

Beste inboedelverzekering voor jouw inboedel

Zelfs met een kleine inboedel, bijvoorbeeld in de studio van een student, is het afsluiten van een inboedelverzekering verstandig. Voor studenten zijn er zelfs studenten inboedelverzekeringen beschikbaar. De inboedelverzekering kosten zijn in zo’n geval beperkt, waardoor je maandlasten nauwelijks toenemen. Over het algemeen kost een inboedelverzekering niet meer dan circa 5 tot 10 euro per maand. Ook in alle andere gevallen is het afsluiten van een inboedelverzekering aan te raden. De kans op schade aan je inboedel is immers relatief groot. Zoals eerder benoemd werd; een ongeluk zit in een klein hoekje!

Wat kost een inboedelverzekering?

De exacte kosten van een inboedelverzekering zijn afhankelijk van hetgeen je door de verzekering wilt laten dekken. Waarop moet je precies letten met een inboedelverzekering vergelijken? Heb je bijvoorbeeld bijzondere kunst in huis, dan zal de premie van een inboedelverzekering hoger zijn dan wanneer je een reguliere inboedel aanhoudt. Onder een reguliere inboedel verstaan we een inboedel met de gebruikelijke meubels als een bank, tafel, laptop, stoelen, televisie, enzovoorts. In sommige gevallen is het verstandig om naast je inboedelverzekering een losse verzekering af te sluiten voor de meest waardevolle spullen in huis. De dekking van een inboedelverzekering voor sieraden komt soms niet boven de 2.500 euro uit. Mocht je waardevolle erfstukken in huis hebben, dan zal dit bedrag al snel overschreden worden. Een soortgelijke situatie geldt voor dure kunstwerken.

Kijk naar de dekking van elektronische apparatuur

De afgelopen jaren is de dekking van elektronische apparatuur binnen de inboedelverzekering sterk ingeperkt. Het is daarom belangrijk om bij het vergelijken van inboedelverzekeringen te kijken naar de dekking die deze jou biedt op dit vlak. In sommige gevallen wordt mobiele elektronica, zoals een tablet of telefoon, helemaal niet meer gedekt. Je kunt voor deze apparatuur een losse verzekering afsluiten. Onder meer Nationale Nederlanden biedt deze mogelijkheid.

Online een inboedelverzekering afsluiten

Maak gebruik van de vergelijkingstool op deze website, wanneer je een inboedelverzekering af wilt sluiten. Vul de benodigde gegevens in en laat de tool je binnen een minuut vertellen welke verzekering hier het beste op aansluit! Je kunt de beste inboedelverzekering direct vanuit de tool afsluiten. Kijk voor het afsluiten van een verzekering altijd de polisvoorwaarden nog eens na.