Opstalverzekering

Wanneer je de eigenaar wordt van een eigen woning, is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Op dit punt verschilt een opstalverzekering van een inboedel- of WA-verzekering waarbij dit niet het geval is. Dit neemt overigens niet weg, dat het verstandig is om een opstalverzekering te combineren met een inboedel- en WA-verzekering. Mocht je een woning huren, dan is het afsluiten van de opstalverzekering vaak niet noodzakelijk. De huisbaas zal dit in de meeste gevallen voor je doen. Het is echter verstandig dit bij het ondertekenen van het huurcontract na te vragen. Het voorkomt onaangename verrassingen achteraf!

Wat is een opstalverzekering?

Door voor een opstalverzekering te kiezen, wordt alles wat aan de woning vastzit gedekt. Daar waar een inboedelverzekering alles dekt, wat juist niet aan de woning vastzit. Een combinatie maakt dat de woning en inboedel goed gedekt zijn tegen schade! Onder de dekking van een opstalverzekering vallen onder meer de leidingen, de centrale verwarming in huis, de badkamer en bijvoorbeeld de keuken. Over de vloer valt soms te discussiëren, aangezien een laminaatvloer meegenomen zou kunnen worden naar een nieuwe woning. Daar waar dat bij een vloer met tegels niet mogelijk is.

Waarom is een opstalverzekering verplicht?

Het afsluiten van een opstalverzekering is verplicht, omdat voor de aankoop van een woning vaak een hypotheek wordt afgesloten. De woning dient hierbij als onderpand voor de hypotheek. Dit betekent dat op het moment dat de hypotheek niet meer kan worden afgelost, de woning verkocht wordt om de hypotheek zo in een keer te voldoen. Mocht een woning afbranden of door waterschade ernstig aan waarde verliezen, dan heeft de hypotheekverstrekker geen onderpand meer. Heb je een opstalverzekering afgesloten, dan wordt de schade vergoed. Het biedt een hypotheekverstrekker iets meer zekerheid, dat deze de uitgeleende hypotheek terugkrijgt.

Opstalverzekering bij verhuurde woning

Wanneer je in een verhuurde woning woont, heb je vaak geen eigen opstalverzekering nodig. De opstalverzekering wordt in zo’n geval door de verhuurder geregeld. Het is belangrijk om dit voor de zekerheid na te vragen. Het is wel verstandig om zelf een inboedelverzekering af te sluiten bij een huurwoning. Wist je dat je ook in het geval van een gekocht appartement niet altijd een opstalverzekering nodig hebt? Vaak wordt de opstalverzekering voor het volledige complex afgesloten door de Vereniging van Eigenaars (VVE). De kosten voor de opstalverzekering zullen echter verwerkt worden in de contributie die je aan de VVE betaalt. 

Kosten van een opstalverzekering

De opstalverzekering kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van je woning. Vereniging Eigen Huis stelt dat de gemiddelde premie voor een opstalverzekering neerkomt op een bedrag tussen de 1,30 en 1.000 euro. Voor een gemiddelde woning zal je jaarlijks 325 euro aan opstalverzekering kosten betalen. Er zijn verschillende manieren waarmee je de kosten voor een opstalverzekering kunt drukken. Kies bijvoorbeeld voor een eigen risico, wanneer je hier voldoende spaargeld voor hebt. In dit geval dien je een deel van de kosten voor het herstel van schade aan je woning zelf te betalen vanuit dit eigen risico. Om je hiervoor te compenseren neemt je premie voor de opstalverzekering af. Ook kun je er vaak voor kiezen om de opstalverzekering te combineren met een inboedel- en WA-verzekering. Door voor een pakket bij dezelfde verzekeraar te kiezen, krijg je korting op deze verzekeringen. De kosten voor een opstalverzekering zullen op deze wijze lager uitvallen.

Beste opstalverzekeringen voor jouw woning

Bij het vergelijken van opstalverzekeringen zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Maar waarop moet je precies letten bij je opstalverzekering vergelijken? Een van deze factoren is de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak van je woning. Normaliter vallen zonnepanelen standaard onder de dekking van een opstalverzekering. Er zijn echter verzekeringen waarbij de kosten voor het vervangen hiervan na een brand, storm of bijvoorbeeld overstroming niet vergoed worden. Het is daarom belangrijk hier goed naar te kijken in de polisvoorwaarden van een opstalverzekering. Vergelijkbaar met de vergoeding voor het vervangen van zonnepanelen is een vergoeding voor een rieten dak. Niet iedere verzekering dekt de schade die aan een rieten dak kan ontstaan.

Schade die je zelf veroorzaakt hebt

In de basis wordt schade aan de woning die je zelf veroorzaakt hebt niet vergoed vanuit een opstalverzekering. Dit geldt echter niet, wanneer je voor een All Risk opstalverzekering kiest. In dit geval zijn vrijwel alle vormen van schade gedekt. Denk bijvoorbeeld aan schade in de vorm van een barst in je plavuizen. Dit kan het gevolg zijn van het laten vallen van zware voorwerpen. Ook schade als gevolg van achterstallig onderhoud aan een woning wordt gezien als schade die je zelf veroorzaakt hebt. 

Online een opstalverzekering afsluiten

Een opstalverzekering afsluiten is heel eenvoudig, wanneer je gebruik maakt van de vergelijkingstool op deze website. Met deze tool kun je jouw premie voor een opstalverzekering berekenen. Voer de gevraagde gegevens in over je woning of appartement en laat de vergelijkingstool beoordelen welke verzekering het meest geschikt is en de goedkoopste opstalverzekering voor je vinden. Je kunt de inboedelverzekering direct afsluiten vanuit deze tool!