Woonverzekering

Een woonverzekering ziet men vaak als een combinatie van verschillende verzekeringen, gericht op je woning en inboedel. Door deze losse verzekeringen te combineren in een pakket bij dezelfde verzekeraar profiteer je van een korting op de kosten hiervan. Onder een woonverzekering vallen vaak een inboedelverzekering, opstalverzekering en soms een WA-verzekering. WA-verzekering is een afkorting van wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het dekt de schade die je per ongeluk aanricht aan de inboedel van anderen. Ook lichamelijk letsel wordt vergoed vanuit een WA-verzekering, mits dit per ongeluk is toegebracht aan anderen. Op deze pagina lees je meer over hetgeen een woonverzekering omvat.

Wat is een woonverzekering?

Je kunt een woonverzekering niet als losse verzekering afsluiten. In een woonverzekering combineer je verschillende andere verzekeringen. Eerder werd al beschreven dat dit een inboedel-, opstal- en WA-verzekering zijn. Ieder van deze verzekeringen dekt een deel van de woning. Al is een WA-verzekering voornamelijk gericht op de inboedel van andermans woning. Je kunt een woonverzekering zelf samenstellen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om een opstalverzekering af te sluiten, zonder deze te combineren met de inboedel- en/of WA-verzekering. Aangeraden wordt om alle drie de verzekeringen af te sluiten.

Verplichte verzekering voor een huis

Een huis verzekeren begint bij het afsluiten van een opstalverzekering. In Nederland is het voor iedere woningeigenaar verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Het beschermt een hypotheekverstrekker tegen een situatie, waarin je de hypotheek niet meer terug kunt betalen. In zo’n situatie dient de woning als onderpand. Mocht deze afbranden of op andere wijze ernstig beschadigd raken, dan verliest de hypotheekverstrekker het onderpand. Dit geldt niet, wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten. Naast een opstalverzekering wordt een woonhuisverzekering vaak van een inboedelverzekering voorzien. Een ongeluk zit in een klein hoekje, wat betekent dat meubels relatief makkelijk beschadigd kunnen raken. Denk aan weersinvloeden die voor schade zorgen, schade door een brand of bijvoorbeeld diefstal. De beste inboedelverzekering biedt een dekking die nagenoeg perfect aansluit op de waarde van je inboedel. Op deze manier ben je verzekerd van een zo laag mogelijke premie! Des te groter de waarde is van de te verzekeren inboedel, des te hoger is ook de premie van de inboedelverzekering.

Nut van een WA-verzekering in een woonverzekering

Naast een opstal- en inboedelverzekering zou je een WA-verzekering kunnen overwegen. Dit is geen verzekering voor je eigen huis, maar een verzekering voor schade aan meubels in andermans woning. Schade die niet opzettelijk aan deze meubels wordt aangericht, wordt vergoed vanuit je WA-verzekering. Ook lichamelijk letsel wat per ongeluk wordt aangericht, kan vergoed worden door de verzekeraar waar je de WA-verzekering hebt afgesloten. 

Beste woonverzekering voor jouw woning

Verschillende factoren bepalen wat de beste woonverzekering voor jouw woning is. Maar waarop moet je precies letten bij een woonverzekering vergelijken? Een woning verzekeren die je huurt vergt een andere aanpak, dan het samenstellen van de verzekeringen voor een koophuis. Voor een huurhuis is het vaak namelijk niet noodzakelijk om een opstalverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen doet de huisbaas dit voor je. Een inboedelverzekering in een huurhuis is daarmee voldoende. Al kun je deze inboedelverzekering combineren met een WA-verzekering, om ook beschermd te zijn tegen schade aan andermans voorwerpen. Ook bij een gekocht appartement is een opstalverzekering niet altijd een noodzakelijk onderdeel van de woonhuisverzekering. Mogelijk heeft de Vereniging van Eigenaars (VVE) een opstalverzekering voor het volledige complex afgesloten. Je hoeft in dit geval enkel nog een inboedel- en eventueel een WA-verzekering af te sluiten. Let wel, een opstalverzekering zal in dit geval alsnog in rekening worden gebracht. Vaak is het een onderdeel van de contributie die maandelijks of jaarlijks aan de VVE betaald wordt.

Kijk naar de voorwaarden van individuele verzekeringen

Het is bij het samenstellen van een woonhuisverzekering belangrijk om naar de voorwaarden van individuele onderdelen te kijken. Let bij een inboedelverzekering bijvoorbeeld op de dekking van elektronische apparaten in huis. Sinds begin 2020 worden deze apparaten niet standaard meer gedekt door een inboedelverzekering. De dekking geldt slechts voor een gedeelte van de apparaten, of deze apparaten worden helemaal niet meer gedekt. Je kunt dit opvangen door een aanvullende verzekering voor elektronische apparaten af te sluiten. In het geval van een opstalverzekering is het belangrijk om te kijken naar de vergoeding voor beschadigde zonnepanelen of een kapotte fundering. Het verschilt per verzekeraar of de kosten voor het herstel van schade aan deze elementen vergoed wordt. Je vindt hier meer informatie over in de polisvoorwaarden van een opstalverzekering.

Online een woonverzekering afsluiten

Maak het vinden van de beste woonhuisverzekering voor jouw woning makkelijker, door gebruik te maken van de vergelijkingstool op deze website. Vul de benodigde gegevens in en laat de tool de premie van de beste woonverzekering berekenen. Binnen een minuut zie je wat de goedkoopste woonverzekering van het moment is! Je kunt de beste woonverzekering direct vanuit deze tool afsluiten bij de verzekeraar. Het is raadzaam om bij het afsluiten hiervan altijd naar de polisvoorwaarden te kijken.