Bootverzekering 

Ben je de trotse eigenaar van je eigen boot? In dat geval is het belangrijk deze op een correcte wijze te verzekeren. Je wilt voorkomen dat je een groot bedrag moet betalen bij schade aan de boot. Schade kan ontstaan door een botsing met andere boten, maar bijvoorbeeld ook door slechte weersomstandigheden, een brand of een poging tot diefstal hiervan. Waar het in Nederland verplicht is om een auto-, motor- en scooterverzekering af te sluiten bij het gebruik hiervan op de openbare weg, is een bootverzekering niet verplicht. Toch wordt sterk aangeraden om een verzekering voor je boot af te sluiten. Mede door de hoge waarde van veel boten. 

Verschillende soorten bootverzekeringen

Net als een auto- of motorverzekering, wordt ook een bootverzekering in verschillende soorten aangeboden. Kies tussen een WA-bootverzekering, een WA-verzekering met beperkt casco en een All Risk bootverzekering. Het verschil tussen deze verzekeringen zit in de dekking die de bootverzekering je biedt. Verschillende factoren bepalen welke bootverzekering het meest geschikt is voor de boot die jij bezit. Maar waarop moet je precies letten bij een bootverzekering vergelijken?

WA-verzekering voor een boot

Een WA-verzekering voor een boot biedt je een basisdekking. Dat wil zeggen dat de schade aan anderen vergoed wordt bij een ongeval. Het gaat hierbij niet alleen om schade aan andermans boot, maar bijvoorbeeld ook om letselschade. Denk aan een botsing met iemand die op de wal staat. Schade aan je eigen boot wordt in geen geval vergoed. Niet bij een ongeval, niet bij slechte weersomstandigheden en niet bij diefstal. Dit type verzekering is door de basisdekking voornamelijk interessant voor boten met een relatief lage waarde, of boten die in de komende jaren vervangen worden. Een dure verzekering weegt in zo’n geval niet op tegen het risico wat je loopt.

Verzekering voor een boot met uitgebreidere dekking

Bij een WA-verzekering met beperkt casco profiteer je van een iets ruimere dekking. In dit geval wordt schade aan je boot bij een aanvaring in veel gevallen vergoed. Op dit punt wijkt een WA-verzekering met beperkt casco voor boten af van die van bijvoorbeeld een auto. Bij een autoverzekering met beperkt casco is de schade aan je eigen voertuig doorgaans niet gedekt. Ook schade voor een brand, ontploffing, slechte weersomstandigheden en bijvoorbeeld diefstal worden vergoed vanuit een bootverzekering met beperkt casco. Let op, dit geldt niet voor alle weersomstandigheden. Vaak wordt enkel schade door bliksem of storm vergoed. 

All Risk verzekering voor je boot

Wil je een optimale dekking voor schade aan je boot? Kies in dat geval voor een All Risk bootverzekering. Hierbij wordt niet alleen schade als gevolg van bliksem of storm vergoed, maar ook schade door bijvoorbeeld vorst. Datzelfde geldt voor schade door vandalisme, overspanning of inductie, constructiefouten en verduistering. De exacte dekking van een dergelijke verzekering voor je boot verschilt per verzekeraar. Een boot verzekeren met een All Risk verzekering is voornamelijk interessant, wanneer je boot een zeer hoge waarde heeft. De kosten van de premie hiervan wegen in dit geval vaak niet op tegen de kosten voor het herstel van schade.

Aandachtspunten bij een boot verzekeren

Een boot verzekeren begint bij het vergelijken van de verschillende soorten bootverzekeringen, zoals deze reeds beschreven zijn. Er is echter meer om rekening mee te houden! Kijk bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheden van een aanvullende verzekering voor boten. Een voorbeeld van zo’n aanvullende verzekering is een opvarendenverzekering. Hierbij krijgen opvarenden of hun nabestaanden een vergoeding op het moment dat zij overlijden of blijvend invalide raken als gevolg van een ongeval met de boot. Houd er rekening mee dat deze vergoeding relatief laag is. Vaak tot een maximum van 10.000 euro per verzekerd persoon bij een overlijden en tot maximaal 40.000 euro bij een blijvende invaliditeit. De exacte bedragen kunnen per verzekeraar verschillen. Een alternatieve aanvullende verzekering is een verzekering die je rechtshulp biedt in het geval van een gerechtelijke procedure rond (ongevallen met) de boot.

Wat kost een bootverzekering?

De kosten voor een bootverzekering hangen af van het type verzekering dat voor een boot wordt afgesloten, de aanvullende verzekeringen die je hierbij afneemt en de waarde van de boot. De waarde van de boot hangt doorgaans samen met het formaat hiervan en de faciliteiten die hierop geboden worden. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een hut, een keuken, een toilet en eventueel een natte cel. Dergelijke elementen kunnen de risico’s op schade aan de boot vergroten, evenals dat de kosten voor het herstel van schade aan de boot groter zullen zijn dan bij een simpele motorboot. Door de tool van Money Medic te gebruiken kun je gemakkelijk de goedkoopste bootverzekering vinden.

Direct een bootverzekering afsluiten

Ben je op zoek naar de beste bootverzekering voor jouw boot? Deze website biedt je een handige vergelijkingstool, waarmee het vergelijken van verzekeringen voor boten heel eenvoudig is. Ook kun je gemakkelijk de premie voor jouw bootverzekering berekenen. Je kunt de beste bootverzekering direct afsluiten vanuit deze tool. Zo weet je zeker dat je de juiste verzekering tegen een gunstige premie afsluit bij de verzekeraar. Het is raadzaam om de polisvoorwaarden voor het afsluiten van een verzekering door te nemen.