Hypotheek oversluiten 

Het oversluiten van een hypotheek kan om verschillende redenen interessant zijn. Mogelijk is de hypotheekrente inmiddels flink gedaald, waardoor je maandlasten op dit moment onnodig hoog liggen. Ook kan een hypotheek oversluiten overwogen worden, wanneer je bijvoorbeeld een deel van deze hypotheek versneld wil kunnen aflossen. Op deze pagina lees je meer over een hypotheek oversluiten en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden. Gebruik de handige tool op deze website om te laten berekenen of het oversluiten van een hypotheek ook voor jou interessant kan zijn. 

Hypotheek oversluiten bij een lagere hypotheekrente   

Een van de redenen om een hypotheek oversluiten te overwegen, is het feit dat je hierbij kunt profiteren van een lagere hypotheekrente. Door de lopende hypotheek in een keer af te lossen met een nieuw afgesloten hypotheek, profiteer je maandelijks van lagere maandlasten. De te betalen rente neemt immers af. Daarbij kun je dit moment aangrijpen om van hypotheekvorm te veranderen. Kies bijvoorbeeld niet langer voor een annuïtaire hypotheek, maar ga voor een lineaire hypotheek. Zo betaal je over de volledige hypotheek uiteindelijk minder rente. 

Oversluiten van hypotheek voor gunstigere voorwaarden 

Het kan voorkomen dat je financiële situatie sinds het moment waarop de hypotheek werd afgesloten sterk veranderd is. In dat geval kan een hypotheek oversluiten interessant zijn, om te profiteren van gunstigere voorwaarden. Mogelijk overweeg je een deel van de hypotheek versneld af te lossen. Wanneer je hier momenteel een hoge boete voor moet betalen, kan een hypotheek oversluiten een optie zijn. Dit geldt uiteraard niet, wanneer je de volledige hypotheek versneld wilt aflossen. Dat is immers ook wat je doet bij het oversluiten van de hypotheek. Niet alleen het versneld kunnen aflossen kan een reden zijn om voor andere voorwaarden te kiezen. Denk bijvoorbeeld ook aan de voorwaarden over het meeverhuizen van je hypotheek naar een nieuwe woning. 

Voorwaarden bij een hypotheek oversluiten 

Een hypotheek oversluiten kan vaak niet kosteloos. Er moet een boete betaald worden voor de rente die een hypotheekverstrekker is misgelopen. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de voorwaarden die aan je hypotheek gekoppeld zitten. Dat is niet het enige om rekening mee te houden. Denk ook aan het feit, dat je woning opnieuw getaxeerd zal moeten worden. Daarbij moet er een nieuwe hypotheekakte op worden gesteld door de notaris. Dergelijke handelingen brengen naast de boete van de hypotheekverstrekker extra kosten met zich mee. Bereken vooraf goed of het oversluiten van een hypotheek voor jou interessant is. 

Tool voor een hypotheek oversluiten 

Maak gebruik van de tool op deze website om te bepalen of een hypotheek oversluiten rendabel is in je huidige situatie. Dit hangt af van de te betalen boete, de lopende hypotheek en de hypotheekrente die op dit moment geboden wordt. Mogelijk weegt de bespaarde rente niet op tegen het totaal van de boete om de lening versneld af te lossen, de kosten voor een taxatie en de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte. Laat je waar nodig bijstaan door een financieel adviseur, om nog nauwkeuriger te berekenen of een hypotheek oversluiten voor jou het overwegen waard is.